rodjendan-4-1

Restoran za proslavu 18. rođendana: Naši saveti kako da izaberete odgovarajući?

Za mnoge 18-ti rođendan je jedan od najvažnijih rođendana, jer predstavlja trenutak kada do tada dete, konačno kreće u odraslo doba (bar zakonski!). Sam osećaj da se postaje “odrasla osoba” ima posebnu čar, bar onda kada imaš 18 godina.

Iako to može biti veliki stres za roditelje, punoletstvo tinejdžerima predstavlja fantastičnu priliku za zabavu. Iako dosta naporno, traženje ideja kako napraviti savršenu zabavu i najoriginalniji prostor može biti zaista zabavno. To je zaista fantastičan period i mora se proslaviti na pravi način.

Proslava punoletstva ostavlja mnogo prostora za kreativnost, počev od izbora prostora. Ne zaboravite činjenicu da je sve je stvar izbora. Neko će 18. rođendan proslaviti u dnevnoj sobi sa najbližim drugarima, neko će birati stilska potkrovlja ili vilu sa bazenom, neko će biti u parku uz gitaru, a neko će za proslavu punoletstva birati kafić ili salu za proslavu.

Ukoliko proslavu punoletstva planirate u nekom restoranu, sigurno se pitate kako odabrati pravi restoran za proslavu 18. rođendana. To ne mora da bude teška odluka ukoliko imate sliku onoga što želite.

Ukoliko biste voleli da proslavite punoletstvo u  restoranu, imajte na umu da je dosta toga već “kompletirana ponuda” i da vaše može biti samo da pristanete (ili ne) na ponudu. Većina restorana ima i specijalne pakete. Upravo to i jeste razlog zašto mnogi, koji su u potrazi za adekvatnim prostorom, u kome će proslaviti ulazak u svet odraslih, biraju baš takve restorane.

Svakako, da biste izabrali najbolji i nezaboravan provod, potrebno je analizirati par stavki pre kranje odluke. Pred vama je nekoliko smernica na koje je potrebno obratiti pažnju a koje vam mogu olakšati kranju odluku pri izboru restorana za proslavu 18. rođendana.

  1. Želja osamnaestogodišnjaka je prioritet

Ukoliko ste roditelj koji priprema proslavu svom detetu, prvenstveno porazgovarajte sa detetom kakvu zabavu želi, sa kojim brojem gostiju i sa kakvom tematikom, da li želi dj-a ili živu muziku. Tek kada usaglasite đelje, pređite na sledeći korak: budžet.

  1. Budžet – kamen spoticanja ili ne?

Svi znamo da proslave ovog tipa, bar na našim prostorima mogu čvrsto koštati. Ipak, da biste mogli da uskladite želje i mogućnosti, važno je da odredite tačan budžet za proslavu 18. rođendana u restoranu. Tek kada imate okvirni budžet, možete imati kompletniju sliku realizaciji proslave.

Sada kada imate definisan budžet, potrebno je obratiti pažnju na stvari koje će vam olakšati odabir restorana.

  1. Odaberite meni za proslavu 18. rođendana

Jedan od glavnih razloga za organizovanje zabave u restoranu je jesti odličnu hranu u zabavnom okruženju.

Sigurno ste imali prilike da čujete za neki restoran o kome se govori da je loša hrana. Naravno da ne želite takav restoran za svoju proslavu posebno što su 18-i rođendani poznati i po napijanju.

Bilo da je kompletan srpski meni ili “švedski” sto, hrana je neizostavni deo proslave, posebno njen kvalitet i dekoracija.

Ukoliko je to politika restorana, možete angažovati specijalnu firmu za pripremu posluženja, jer tada nećete morati da se opterećujete oko toga da li ima dovoljno hrane i pića.

Ipak, meni u restoranima je pretežno već formiran, a vaše može biti da kombinujete vrste predjela i birate vrste jela. Ipak, ukoliko želite nešto drugačije, možda specijalitete neke posebne kuhinje (recimo krokete ili rolovani losos), prvenstveno se raspitajte da li željeni restoran ima takvu ponudu ili da li može vama izaći u susret i odgovoriti na vaše želje.

Da bismo vam pomogli da odlučite, evo nekoliko pitanja koja treba da postavite sebi. Kakvu hranu želim na svojoj proslavi? Da li mogu da spreme ono što želim? Kakve su cene u ovom restoranu?

Kada dobijete zadovoljavajuće odgovore na sva pitanja, znaćete da ste na pravom mestu za proslavu rođendana.

  1. Izaberite muziku za svoj 18. rođendan

Ono što je najbitnije za svaki provod je dobra muzika. U restoranima često to ne zavisi od vas i ne možete da kontrolišete ko će biti gost večeri zato se uvek raspitajte da li neko gostuje i kakva je muzika u mestu koje ste izabrali.

Slažemo se svi da dobar provod na svakoj proslavi punoletstva najviše zavisi od izbora muzike. Tako je i najbolja opcija da muzika bude u skladu sa onim što vi i vaši prijatelji inače slušate. Ukoliko imate mogućnost da sami angažujete muziku, na raspolaganju su vam brojni bendovi koji mogu forsirati narodnu ili zabavnu muziku.

Usput, rasmislite o nastupu tamburaša ili možda trubačkog orkestra. Ako je vaša ekipa u alternativnijem fazonu, uvek je opcija neki klupski bend ili možda DJ.

  1. Ideje za dekoraciju rođendansku restorana

Par helijumskih balona je uvek dobar izbor. Nije napadno, a pritom je efektno. Predlažemo da razmotrite ukrase kao što su konfete i baloni, ili možda ogledala.

Kako u nekim restoranima postoje pravila oko dekoracije, raspitajte se šta od ukrasa možete doneti. Možda i sam restoran za proslavu punoletstva u cenu uračunava i konkretan dekorativan aranžman pa vam to smanji bar jednu stavku u organizaciji. Moderniji restorani su često opremljeni i svetlosnim efektima i parom.

Ukoliko su fleksibilniji, u dogovoru sa slavljenikom ili slavljenicom konkretni prostor može biti ukrašen cvetnim aranžmanima ili balonima. Sa posebnim akcentom na specijalno dizajniran pano za fotografisanje, po želji slavljenika.

Ukoliko pristanete na takav restoran, morate poštovati sve bezbednosne kodove i propise koje oni mogu imati.

  1. Nezaboravite na tortu

Najslađa stavka, zar ne? Bilo da je ona okrugla ili spratna, čokoladna ili ne, sečenje torte je centralno dešavanje večeri i važno je potruditi se oko nje.

Obavezno se raspitajte da li je dozvoljeno donošenje sopstvene slavljeničke torte. Neretko se dešava da menadžment restorana iz sanitarnih razloga ne dozvoljava unošene torte već možete birati tortu iz kataloga restorana, koja je uračunata u cenu.

Ovo može zaista biti fantastična stvar jer za restorane rade veoma dobri poslastičari, a često i licencirane poslastičarnice koje vam mogu napraviti tortu kakvu poželite.

Ako ipak možete doneti svoju tortu, možete naručiti izradu torte u nekoj poslastičari ili ukoliko imate afiniteta, možda čak i sami napraviti domaću tortu a ukršavanje prepustiti onima koji su majstori svog zanata. Imajte na umu broj gostiju i dobar, znani “repete”.

Sada, kada imate sliku onoga kako želite da izgleda proslava punoletstva, onda je potrebno da zasučete rukave i krenete sa “čekiranjem” stavki sa liste i učinite proslavu punoletstva nezaboravnom.